Ungdomlig vitalitet eller erfarenhet?
Ungdomlig vitalitet och fräschör eller mogen erfarenhet och rynkor?
Många som är tillräckligt ålderstigna erinrar sig förmodligen den slutliga debatten mellan Ronald Reagan och Walter Mondale i samband med presidentvalet i USA. Som många förmodligen också kommer ihåg hade flera väljare ifrågasatt valet av Ronald Reagan som president på grund av hans höga ålder. Det väntades att Mondale skulle använda åldersargumentet mot Reagan, som när debatten ägde rum redan fyllt 72 år. Skulle en så ålderstigen person kunna anförtros uppdraget att styra landet. Ronald Reagan förvånade Mondale med att själv ta upp frågan om ålder. Han hämtade in en poäng och åtskilliga skratt i debatten mot den betydligt yngre Walter Mondale då han i sin öppningskommentar sade ungefär följande. ”Jag tänker inte ägna mig åt att köpa några lätta segrar genom att ironisera över min motståndares ungdom och ytterst begränsade brist på erfarenhet”. Efter den salvan fick Mondale uppenbara problem med att polemisera över Reagans ålder. Genom det utspelet upplevde de flesta också att även om Reagan var till åren kommen så var det inte något fel på hans skärpa och vitalitet.
I Sverige är det just nu tvärtom vad gäller åldersproblematiken. För svenska politiker börjar det bli en merit att vara så ung som möjligt. Våra politiska partier befinner sig i en process att skaffa fram nya ledare. Denna process går synnerligen demokratiskt till väga. Lokala styrelser framför sina synpunkter Utvalda kandidater får visa upp sig inför sina partikamrater. De gamla ledarna byts ut även om de inte på långa vägar hunnit upp till normal svensk pensionsålder.
Miljöpartiets Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har redan lämnat sina jobb som språkrör. Om de hade knegat i ”vanliga” jobb hade de tvingats jobba vidare ytterligare några decennier innan de fått dra sig tillbaka.
Centerns Maud Olofsson har också lämnat chefsposten trots att hon själv - enligt vad pressen påstått - tror sig ha mer att ge
In på den politiska arenan rusar nu framåtsträvande, vitala ungdomar.
Annie Lööf heter den 28 –åriga kvinna som valts till ny centerledare.
Åsa Romson tillsammans med ynglingen med det poetiska namnet Gustav Fridolin är namnen på de nyvalda språkrören från miljöpartiet. Gustav Fridolin är jämgammal med Annie Lööf . Om två år kan de båda sålunda - om de så önskar - fira trettioårskalas tillsamman.
Jimmie Åkesson som leder Sverige Demokraterna är inte heller lastgammal I det nya sällskapet är han kanske en duvunge även om han redan firat sin trettioandra födelsedag Vänsterpartiets chef, Lars Ohly, har inte heller någon ålder att tala om. Ändå tycker vänsterpartiet att det är dags för honom att avgå. Fyra andra ungdomliga kandidater tävlar just nu om att utnämnas till hans efterträdare.
Några undrar med fog om de nu utnämnda ledarna för de olika partierna har hunnit samla på sig tillräckliga kunskaper för att kunna delta i styrandet av ett land. Har de tillräckliga erfarenheter på en rad viktiga områden? Saknar de ej den livserfarenhet som endast ett långt leverne i olika miljöer och ställningar kan ge? Är de egentligen tillräckligt torra bakom öronen?
Ungdomlig vitalitet finner vi ofta tilldragande. Friska tankar och spänstig kropp ger pluspoäng i många sammanhang. Samtidigt kan vi inte komma ifrån att lång erfarenhet och klokskap vinner terräng i andra sammanhang. Förvisso vore det därför lika enfaldigt att påstå att unga människor saknar förmåga till överblick som att hävda att äldre personer saknar fräschör och vitalitet. Givetvis finns det många äldre som är pigga i såväl huvud som kropp. Samtidigt som det finns ungdomar som kan framstå som eftertänksamma och kloka.
Tids nog får vi se om det nya vitala gänget också håller måttet vad gäller klokhet och eftertänksamhet.
1 comments:
Jeff | March 17, 2012 Hej Anna!Jo, jag ge5r ut med hunden ciurks 2 3 timmar per dag med min hund. Vi ge5r mest i skogen. Jag skulle vilja f6ka fle5set under mina promenader och utf6ka den tiden mer. Funderar pe5 stavar och vikter. Har du ne5gra tips?Kram Linda
|

Olle Wijkström
Olle Wijkström delar med sig av ögonblick, porträtt och lärdomar från ett fortsatt brokigt liv numera i Stockholm. Han var i tio år VD på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York, medgrundare av paraplyorganisationen SACC USA och skriver krönika på svenska i varje utgåva av Nordstjernan. |