Risgrynskastandet på brudpar
Risgrynskastandet på brudpar utanför kyrkorna kommer att ta slut
Bröllop förbinder många med fest, romantik, dans och hurrarop. Andra med fänrikar och skyldrade gevär, Seglora kyrka och långa klänningar.
På den tiden svenskarnas konsumtion av spritdrycker bestämdes av motboken spelade bröllop en särskilt viktig roll. Då tilläts extra tilldelning vid såväl begravning, femtioårskalas som bröllop. Den som av myndigheterna till vardags icke fick dricka mer än en liter per månad fick som uppmuntran eller belöning en extra liter i tilldelning, när han fyllde femtio, höll bröllop för sin dotter eller begravdes. Grånade personer minns än herr Bratt som gav namn åt Brattsystemet. Han var ingen dumming han! Han visste och tog hänsyn till när folk behövde litet extra att dricka.
I gårdarna på Närkesslätten sköt de mer besuttna bönderna av fyrverkerier eller brände av några dynamitpatroner, när det dukades till bröllop för någon i granntrakten. Andra mindre försigkomna nöjde sig med luftgevär eller smällare inköpta på järnhandeln.. Huvudsaken var att det smällde. När bröllopsmiddagarna var avätna inne i kåkarna samlades traktens folk och ropade: ”Brudparet Ut!”. Nyfikna ville alla titta på brudparet när de ropades ut på förstutrappan och konstatera hur grann den nyondulerade bruden var i sin vita klänning, som alla visste att fröken Karlsson sytt.
Nu kommer det förmodligen att ta slut på risgrynskastandet på kyrkogångarna. Kyrkorna och andra religiösa samfund skall fråntas rätten att viga folk. Det framhåller RFSU genom sin generalsekreterare Åsa Regnér. Om hon får sin vilja igenom kommer det inte att finnas några brudpar att kasta risgryn på. Åtminstone inte på kyrkogångarna.
Det finns givetvis djupare bevekelsegrunder än risgrynskastande bakom RFSU:s förbud mot kyrkliga bröllop. Över huvud taget är hela äktenskapsbalken föremål för översyn. Nuförtiden finns det inte bara en kraftkarl som Gösta i Fridhem som vill gifta sig med en fager liten tös som Karin i Rosenlund. Gamla konventioner existerar ej längre. Moderna människor känner sig friare. Knut i Torpa vill kanske knyta hymens band med Fridolf i Läggesta. Lika väl som söta Karin föredrar att leva ihop med någon som heter Maja. Allt detta har även lagstiftarna kommit underfund med. Därför har man instiftat en särskild lag om partnerskap. Den lagen gäller givetvis inte endast samkönade personer utan alla som motsätter sig äktenskapets förpliktelser . Under år 2007 ingick 650 personer i partnerskap medan 47 898 ingick äktenskap.
Enligt många som följer de lagförändringar som varit under utarbetande är det troligt att regeringen kommer att förorda den utredning som förra året föreslog att alla oavsett kön skall ha rätt att gifta sig.
En del trilska präster har emellertid vägrat att i kyrkan låta samkönade förenas i partnerskap. Om kyrkan har rätt att vägra vissa människor rätten att sammanföras bara därför att de älskar en människa av samma kön har kyrkan uppträtt diskriminerande och bör fråntas sin rätt att viga. Så menar RFSU.
Självklart strider många människor med ett otal allvarliga överväganden och samvetsbryderier kring de frågor som har med samlevnad att göra. Sådant skall man aldrig raljera om. Dock kan man ej komma ifrån att även seriösa frågor ibland får humoristiska konsekvenser
Som jag i denna tidning konstaterat otaliga gånger pågår inte minst i Sverige en ständig förändring av det mesta. För den som ännu ej lagt märke till saken har jag nöjet att meddela
att den extra tilldelningen av sprit vid bröllop försvann för decennier sedan. Nu får som bekant de flesta köpa allt de önskar oavsett högtidsdagar
2 comments:
pernilla | April 23, 2009
hanna | October 22, 2008
|

Olle Wijkström
Olle Wijkström delar med sig av ögonblick, porträtt och lärdomar från ett fortsatt brokigt liv numera i Stockholm. Han var i tio år VD på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York, medgrundare av paraplyorganisationen SACC USA och skriver krönika på svenska i varje utgåva av Nordstjernan. |