Aktuell svensk inrikespolitik
Efter det att nedanstående skrevs (19 januari) träffades socialdemokraternas högsta ledning för att diskutera affären Juholt. Kvällen därpå reste Juholt till sin hemstad Oskarshamn, Där höll han en presskonferens i vilken han meddelade att han med omedelbar verkan lämnade posten som partiordförande
Just nu vet vi alltså ej namnet på sossarnas partiordförande i valet 2014. /OW, 22 januari, 2012.
Laguppställningarna börjar klarna. De svenska politiska partier, som skall deltaga i valet till riksdagen 2014, har nu om inget fundamentalt nytt inträffar bestämt sig för vilka ledarna i de olika svenska partierna blir i samband med att valen drar igång. Brasklappen om ingenting fundamentalt nytt inträffar är nödvändig. En hel del kan givetvis inträffa. Vi är alla dödliga. Vi kan alla göra oväntade magplask. Många dylika har vissa av deltagarna redan gjort. Samtidigt kommer omvärlden som alltid att förändras med därpå följande krav på förändringar av laguppställningarna.
Laguppställningarna sådana de ser ut i början av 2012: Moderaterna Fredrik Reinfeldt
Folkpartiet: Jan Björklund, Centern: Annie Lööf, Kristdemokraterna: Göran Hägglund
Socialdemokraterna: Håkan Juholt, Vänsterpartiet: Jonas Sjöstedt
Miljöpartiet: Gustav Fridolin och Åsa Romson. Sverigedemokraterna: Jimmy Åkesson
Av de sammanlagt nio deltagande partiordförandena är inte mindre än fem nya på sina poster.
Bara bytena på ordförandeposterna orsakar turbulens i opinionsmätningar och partistyrka.. Ibland upplevs förändringarna som positiva injektioner. Nya och tilltalande idéer, nya och fräschare ansikten. Eller tveksamhet. Har nykomlingarna tillräcklig erfarenhet?
Jonas Sjöstedt blev med komfortabel majoritet vald till ny vänsterledare vid vänsterns stämma. Vänstern har alltsedan Gudrun Schyman var ledare för partiet betonat att partiet har en feminístisk prägel. I sitt tal som ny ledare för vänstern meddelade Sjöstedt att han också avser att ge partiet en miljöpolitisk inriktning. Eftersom såväl centerns Annie Lööf som miljöpartiets båda språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson strävar åt precis samma håll kommer det att bli trångt om utrymme framför mikrofonerna, när miljöfrågor debatteras. Alla fyra vill givetvis tala om för väljarna att det egentligen är deras parti som är allra miljövänligast.
Under de två senaste åren har några tydliga trender konstaterats i svensk politik. Miljöpartiet och moderaterna har gått kraftigt fram medan socialdemokraterna rasat med en rekordfart som skulle lett Per Albin till raseri om han levat. Några partier hänger på gärsgårn att få plats i riksdagen. Kristdemokratrerna redovisar ibland siffror över spärren 4% och ibland under spärren. Inte heller centern är stadigt på rätt sida om spärren. Sverigedemokraterna visar väljarsympatier på omkring 5% trots att SD av andra partier närmast betraktas som pest.
Den stora osäkerheten är vad som kommer att hända politiskt rör socialdemokraternas Håkan Juholt. Han har mer eller mindre löpt gatlopp de senaste månaderna. Hans vara eller icke vara har diskuterats i snart sagt varje tidning, i radio och TV. På arbetsplatser, i hemmen och på fackliga möten. Han har som de flesta förmodligen redan hört till leda blivit beskylld för alla tänkbara fel och uttalanden han gjort. Tveksamma beslut han fattat. Han har dock hittills visat sig vara hårdnackat stryktålig. Under de senaste veckorna har många betydande socialdemokrater öppet krävt hans avgång. Håkan Juholt har dock stått fast vid att han valts av en enig socialdemokratisk kongress till partiets ledare. Han tror sig också veta att han fortfarande har det övervägande antalet socialdemokraters förtroende.
Efter den senaste debatten som hölls i Riksdagen den 18 januari mellan de olika partierna deltog också Håkan Juholt. Dagen därpå skulle socialdemokraterna träffas för att på ett särsklt möte särskilt möte diskutera partiets ledarfråga.
1 comments:
Takaki | March 17, 2012 Carolina: Du e4r medveten om att Aftonbladet nmruea e4r en borgerlig tidning? Den enda delen LO har kvar kontroll f6ver e4r ledarsidan, resten e4r se5lt till Schibstedt. Att vi har en borgerligt kontrollerad media i Sverige e4r ett ve4lke4nt faktum, och det syns alltmer i nyhetsrapporteringen. Ne4r Juholt fick betalt ff6r hela le4genheten helt i enighet med reglerna (inte ff6r att jag he5ller med om dessa regler), se5 hittar media pe5 regler som det se4gs att han brutit mot och har huvudrubriker ange5ende detta se5 kallade fusk i veckor, ingen bryr sig om att faktiskt le4sa reglerna och kolla om dessa faktiskt existerar, inte en enda tidning har kommit med en urse4kt.Ne4r det sen kommer fram att me5nga andra riksdagsledamf6ter, nu pe5 den borgerliga sidan, fe5tt ut samma erse4ttning trots sambo, och att en centerpartist till och med fe5tt betalt ff6r en le4genhet han ff6r me5nga me5nader sedan se5lt, se5 tystnar det snabbt i leden.Jag vet inte vad jag ska tycka om Juholt, jag tycker att han ibland e4r bra, ibland de5lig, men je4mff6rt med den stumma, empatilf6sa mannen pe5 andra sidan se5... Ser man inte att drevet mot Juholt e4r politiskt motiverat se5 me5ste jag undra hur det ste5r till med det kritiska te4nkandet egentligen.
|

Olle Wijkström
Olle Wijkström delar med sig av ögonblick, porträtt och lärdomar från ett fortsatt brokigt liv numera i Stockholm. Han var i tio år VD på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York, medgrundare av paraplyorganisationen SACC USA och skriver krönika på svenska i varje utgåva av Nordstjernan. |