Konst och konstigheter
En gammal vän uttryckte sig ofta med orden ”Det liknar grisen!” när han såg någonting han ogillade. Det kunde gälla vädret, när det ösregnade dag efter dag. Men det kunde lika gärna gälla en vinst- och förlusträkning som visade illande röda siffror. Även balansräkningar eller smaklöst möblerade rum kunde likna grisen. Ibland, när jag besöker utställningar av modern konst, något som händer alltför sällan, tänker jag på min vän. Hans uttryck ”det liknar grisen” finner jag adekvat, när jag betraktar ett antal tavlor, som är mig fullständigt obegripliga. Modern konst föreställer ofta ingenting och har färgsättningar som hos mig i svåra fall leder till sura uppstötningar. Ändock händer det ofta att samma tavlor höjs till skyarna av kräsna, konsterfarna betraktare och säljs till belopp liknande sådan som i annonserna gäller för paradvåningar på Strandvägen.
Om smak skall man inte diskutera säger kloka människor. Det som någon tycker liknar grisen kan andra varmt beundra och betala så mycket de äger och har (eller i svårartade fall kanske mer) för att inköpa. Konstfack, ett lärosäte för konststuderande, har i dagarna hamnat i ett animerat bråk med S:t Görans Sjukhus i Stockholm.
En ung konststuderande, Anna Odell, ingick i ett projekt på Konstfack. I enlighet med det projektet klev Anna upp på ett broräcke för att kasta sig i Stockholms strida ström. Förbipasserande lyckades rädda Anna från det självmord de antog att hon var i färd med att begå. Anna fördes i ambulans till psykakuten på S:t Görans sjukhus. Där visade hon enligt tidningsuppgifter svåra tecken på vansinnigt beteende. Hon skrek, slog och bet de vårdare som kallats för att hand om henne. Hon försattes med tvångssele och drogades till lugn. Därefter fick hon tillbringa natten på sjukhuset. Vid uppvaknandet meddelade Anna, att hon inte alls var galen. Det var ingalunda frågan om ett självmordsförsök på riktigt. Det var endast ett spelat självmordsförsök. Anna agerade endast med i ett projekt från Konstfack.
S:t Görans sjukhus som åsamkades kostnader i samband med Annas så kallade konstprojekt
sände en räkning på 11,500 till Konstfack för den vård och det omhändertagande sjukhuset mot sin vilja tvingats medverka i.
Sällan har konst och konstigheter kommit så när varandra som i detta fall organiserat av Konstfack självt.
Utanför den ibland svårförståeliga konstvärlden finns som bekant mycket som retar människor. Den debatt som länge pågått och som väcker vrede i många kretsar gäller frågan om Sverige skall hålla kvar vid sin egen valuta eller använda sig av Euro. Det är nu 10 år sedan Euro infördes. I dagsläget används Euro av 16 länder. Det innebär att 329 miljoner människor i Europa handlar i den valutan. Många hävdar att det är hög tid för Sverige att ansluta sig till att använda Euro. Stina Nordmark, VD för Företagarna är en av dem. Höganäs stad har tillsamman med Haparanda bestämt sig för att använda Euro som parallellvaluta
I min egen lilla stad, Gamla stan i Stockholm, finns några butiker på Västerlånggatan som hängt ut en skylt med orden ”Vi accepterar Euro”
Delade meningar finns som bekant i de flesta frågor. Så också i denna. En del förespråkare för övergång till Euro menar, att Sverige skulle såväl praktiskt som ekonomiskt tjäna på att använda Euro. Andra menar istället att vår handlingsfrihet skulle komma att beskäras om vi genom att använda Euro måste anpassa oss till direktiv utfärdade i Bryssel.
Debatten kommer säkerligen att fortsätta. Lika säkert torde det vara att någon övergång till Euro från svenska kronan inte kommer att äga rum under innevarande mandatperiod
1 comments:
Katya Krenov-Hoke | June 26, 2009 Hello,
I am assuming this is the Olle Wijkstrom who is the father of my old friend Lena. I am interested in contacting him, should he be willing to write to me at this e-mail address.
Thank you,
Katya
|

Olle Wijkström
Olle Wijkström delar med sig av ögonblick, porträtt och lärdomar från ett fortsatt brokigt liv numera i Stockholm. Han var i tio år VD på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York, medgrundare av paraplyorganisationen SACC USA och skriver krönika på svenska i varje utgåva av Nordstjernan. |